Drie dagen na de verkiezingen de terugblik naar de uitslagen van de Provinciale Staten verkiezingen

Uitslag Provinciale Staten en Waterschappen

Afgelopen woensdag 15 maart zijn de verkiezingen van de Provinciale staten & Waterschappen geweest. Hoe is het in onze provincie gegaan? En wat voor invloed heeft dit op de PvdA gehad?

Als eerste kunnen we concluderen dat de BBB zonder enige twijfel de grootste overwinning heeft behaald, met ruim 31 procent van alle stemmen in Overijssel. Dit betekent ook dat de BBB maar liefst 17 zetels heeft weten te bemachtigen. Op plek 2 volgt het CDA met 8,2% van de stemmen.

Om terug te gaan naar wat de PvdA deze verkiezing heeft gedaan, is er helaas te zien dat er een daling van 1,8% is, wat betekend dat we op 6,7% van de stemmers komen. Verder is de PvdA van 4 naar 3 zetels gegaan, dit betekent een daling van 1 zetel. Een erg teleurstellend resultaat.

De uitslagen van de waterschapsverkiezingen zijn nog niet officieel bekend, wel kan hier een voorspelling van gegeven worden. Zoals het er nu uitziet. Staat ook hier de BBB flink bovenaan met 9 zetels. Opmerkelijk is dat zowel bij de Waterschappen als de Provinciale staten de VVD flink is gedaald.
Mooi om te zien is dat het opkomstpercentage voor de Provinciale Statenverkiezingen 2023 de hoogste is in 36 jaar; ruim 62% ging stemmen.

Volgens voorlopige prognose heeft de combinatie PvdA/GroenLinks 15 van de 75 zetels weten te behalen in de eerste kamer. Daarmee zijn ze, samen met de BBB, voorlopig de grootste. Hierin is mooi te zien dat de PvdA een zetel heeft gewonnen en van 6 naar 7 zetels is gegaan. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie staan op het verlies en zouden samen van 32 naar 24 zetels gaan.

Nu de uitslagen bekend zijn moeten we gaan kijken wat de gevolgen zijn. Doordat in de eerste kamer deze twee uiterste (BBB & PvdA/GroenLinks) over grote vraagstukken het eens moeten gaan worden. Kan het voor zware frictie gaan zorgen.
In 2019 had GroenLinks de beste uitslag van de Provinciale staten ooit. Het lijkt er goed op dat, in combinatie met de PvdA, deze uitslag wordt geëvenaard. Voorlopig is er een heel reëel beeld dat de eerste kamer toch ‘Linksom’ gaat.

Categorieën: Uncategorized

Jonge Socialisten in de PvdA